Je hebt nu zicht op waar je wel en niet invloed op hebt. Dat geeft handige handvatten voor hoe je met lastige situaties om kan gaan. Als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit en de artsen zeggen dat dat zo blijft, kan het heel erg frustrerend zijn als je dat toch probeert te veranderen. Dan is het slimmer om het te accepteren.
Maar dat wil niet zeggen dat je niks kan doen: je kunt bijvoorbeeld wel voor zorgen dat je, ook al zit je in een rolstoel, toch de dingen kan gaan doen die je leuk of belangrijk vindt. Of je kan ervoor zorgen dat je er niet over gaat piekeren. Je kunt ook kijken hoe je met de emoties omgaat die je kunt hebben en hoe je die kan delen met andere mensen.
Geen een van deze manieren is altijd goed of altijd fout. Wel is het zo dat sommige manieren voor de korte termijn (een paar dagen) goed werken, bijvoorbeeld net doen alsof er niks aan de hand is, maar dat dat op de langere termijn je niet echt verder helpt. Het is dan ook slim om goed te kijken wat voor jou werkt, voor de korte EN de lange termijn.
Doe de oefening Manieren om met lastige situaties om te gaan in de cursusmap.
We gaan nu kijken hoe die manieren van omgaan met lastige situaties helpen als je bezig bent om weer te gaan werken. Pak je map erbij en zoek de oefening.
Kom dan hier terug en ga naar de volgende pagina.
Wat je doet:
De situatie proberen te veranderen
Proberen, ondanks de situatie, toch je doelen te halen
Afleiding of troost zoeken (sporten, met vrienden afspreken, alcohol)
Net doen alsof er niks aan de hand is (ontkennen, vermijden)
Je kunt hulp en steun zoeken.
Wat je er bij denkt:
Piekeren, jezelf de schuld geven of aan jezelf twijfelen.
Jezelf geruststellen en moed inpraten
Relativeren: bedenken dat er ergere dingen zijn.
Hoe je je erbij voelt:
Je emoties opkroppen
In je emotie blijven hangen (bijvoorbeeld boos blijven, of blijven denken “het is niet eerlijk”)