Kwaliteiten
Kwaliteiten en valkuilen
Kwaliteiten en valkuilen hebben veel met elkaar te maken. Stel dat je bijvoorbeeld vaak aardig bent. Dan heb je ‘aardigheid’ als mooie kwaliteit. Dat kan ook je valkuil worden. In sommige situaties ben je misschien te aardig. Mensen die heel aardig zijn, kunnen soms over hun eigen grenzen gaan. Ze willen de ander geen pijn doen. Daardoor doen ze zichzelf pijn. Of ze gaan conflicten uit de weg. Terwijl het soms nodig is om lastige gesprekken te voeren, ook als je daardoor onaardig bent.
Jouw kwaliteit kan dus jouw valkuil worden. Door te weten wat jouw valkuil is, weet je ook beter wat jij nog kan ontwikkelen. Of waar je aandacht aan kan besteden. Als jouw valkuil is dat je geen grenzen stelt, kan je proberen om meer voor jezelf op te komen. Dat is dan jouw uitdaging: iets dat jij graag beter wilt kunnen.
Jouw kwaliteiten hebben ook te maken met jouw allergie. Dat is een ander woord voor ‘irritatie’. Denk maar eens na. Waar irriteer jij je vaak aan bij anderen? Vaak is dat tegenovergestelde van jouw eigen kwaliteit. Als je bijvoorbeeld zelf heel aardig bent, irriteer je je misschien aan mensen die zich bot of lomp gedragen. In jouw ogen houden ze niet genoeg rekening met anderen.
Het is handig om te weten dat jouw kwaliteit en allergie met elkaar te maken hebben. Iemand die bot of lomp is, kan jou ook iets leren. Want de personen aan wie jij je irriteert, hebben ook een kwaliteit. Zij zijn vaak goed in iets waar jij minder goed in bent. Iemand die volgens jou lomp of bot is, kan misschien wel goed voor zichzelf opkomen. Maar die schiet er ook een beetje in door. Je kunt dus zeker iets leren van die persoon. Alleen wel op jouw manier: zonder jouw kwaliteit op te geven.
Bekijk hieronder het filmpje. Daarin krijg je extra uitleg en voorbeelden.
Nu ga je kijken naar jouw eigen kwaliteit.
Doe oefening Kwaliteit, valkuil, uitdaging in de cursusmap. Kom dan terug naar de online cursus.
Met jouw coach ga je in het volgende gesprek naar jouw oefening kijken.