Uitgangspunten en misverstanden
Misverstand 2: Ziek zijn is hetzelfde als niet kunnen werken
Het tweede misverstand is dat ziek zijn altijd betekent dat je niet kan werken.
Dat misverstand is er vaak omdat verschillende woorden door elkaar worden gehaald: ziekte, klachten en belastbaarheid.
Klik op de video om hier meer over te horen.
Wat belangrijk is om in de gaten te houden, is het verschil tussen een paar dingen:
- Het begin met een ziekte of aandoening. Denk dan bijvoorbeeld aan een hernia, kanker of een depressie. Deze diagnose zegt iets over je gezondheid, maar zeker niet alles.
- Want de klachten die mensen hebben met dezelfde ziekte of aandoening, kunnen heel erg verschillen. Bedenk bijvoorbeeld dat er een heleboel verschillende soorten kanker zijn, die allemaal verschillende klachten kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld aan moeheid, rugpijn, hoofdpijn of misselijkheid. Het soort klachten kan verschillen, maar ook de zwaarte van de klachten. Sommige mensen met een hernia hebben heel veel pijn, anderen hebben veel minder pijn. En er zijn zelfs mensen met een ziekte die geen klachten hebben. Als je van iemand weet dat hij een bepaalde ziekte heeft, dat weet je eigenlijk nog niet zo veel. Iets over klachten weten, geeft al een beter beeld.
- Maar ook de klachten zeggen niet alles. En zeker niet als het gaat om werken. Want in sommige gevallen kun je best werken met hoofdpijn of rugpijn, in andere gevallen is dat helemaal niet mogelijk. Daarmee zeggen we niet dat het niet vervelend is om pijn te hebben, maar het betekent niet dat werken niet mogelijk is. Soms is werken juist goed voor je. Daarom kijken we bij werk vooral naar belastbaarheid: de dingen die je wel of niet kan doen, doordat je een bepaalde ziekte en klachten hebt. Als je je bijvoorbeeld slecht kan concentreren door hoofdpijn, dan is je belastbaarheid op concentreren minder geworden.
Belastbaarheid is ook de informatie die de werkgever van je mag weten. Informatie over je ziekte of klachten mag de werkgever niet van je weten. Dat is zo in de wet vastgelegd en is bedoeld om jouw privacy te borgen. Maar de werkgever mag wel alle informatie hebben over je belastbaarheid. Bijvoorbeeld of je staand of zittend kan werken, hoe lang je je kan concentreren en of je met veel mensen om je heen kan werken, of juist niet. Dat is ook maar goed ook, want daardoor kan de werkgever samen met de bedrijfsarts of je coach kijken wat bij jou past.
Doe de oefening Ziekte > klachten > belastbaarheid in de cursusmap.
Zet voor jezelf op een rij hoe het bij jou zit. Pak je map en zoek de oefening.
Let op: dit doe je voor jezelf: jouw antwoorden laat je alleen aan andere mensen zien als jij dat wil.
Kom dan hier terug en ga naar de volgende pagina.