Hulp vragen
Hoe denk jij over hulp?
Klik op de gedachten die jij bij jezelf herkent. Dat mogen ook meerdere zijn. Lees de uitleg eronder.
Uitleg: Hulp kan heel handig en fijn zijn. Maar andere mensen vinden het minder leuk als je om hulp vraagt bij iets wat je eigenlijk heel goed zelf kan. Of ze denken dat je ze gebruikt. Na een tijdje willen zij jou dan niet meer helpen.
Om hulp vragen als dat niet nodig heeft nog een ander nadeel: je krijgt zelf minder kans om te leren.
Uitleg: Mensen zijn vaak banger voor reacties van anderen dan nodig is. Je vraagt bijvoorbeeld niet om hulp, omdat je denkt dat die ander boos wordt.
Maar vaak klopt dat niet. Mensen zullen je niet meteen zwak vinden als jij hulp vraagt en jou daarmee ook niet willen pesten. Als je zelf uitstraalt dat het niet gek is om hulp te vragen, ben je een voorbeeld voor anderen. Dan kunnen anderen nog wat van je leren!
Uitleg: Het kan zijn dat je vervelende ervaringen hebt gehad met het vragen om hulp. Misschien heb je wel eens om hulp gevraagd, maar niet de hulp gekregen die je nodig had. Of misschien heb je hulp gekregen die de situatie alleen maar erger maakte.
Dat wil niet zeggen dat dat vanaf nu altijd zo zal zijn. En je kunt zelf dingen doen om de kans zo groot mogelijk te maken dat de volgende keer wel positief is. Door op een goede manier hulp te vragen, vergroot je de kans dat je passende hulp krijgt. Op de volgende pagina geven we jou daarvoor tips en een oefening.
Hoe kijk jij zelf naar hulp? Doe oefening Gedachten over hulp in de cursusmap.
Vul deze voor jezelf in. Kom dan hier terug en ga naar de volgende pagina.