Omgaan met meningen van anderen
Filmpje 'Roddelen op de WC'
In het volgende filmpje is Roos na haar verzuim weer terug op werk. Op de WC hoort ze een collega over haar roddelen.
Klik op het filmpje om deze te starten.
Wat zou jij doen?
Hieronder staan verschillende manieren waarop je kan reageren op de situatie uit het filmpje. Klik op de reactie die jij zou hebben. Dat mogen ook meerdere zijn. Lees de uitleg. Klik nog een keer om de uitleg te verbergen.
Uitleg: Roddels kunnen je aan het denken zetten. Bijvoorbeeld als het jou een nieuw inzicht geeft over je eigen situatie. Maar vaak zijn roddels onzin. Dan kan je ze het beste negeren. Ze kosten je namelijk al snel veel energie en die energie kun je beter voor andere dingen gebruiken.
Soms is het lastig om je niks aan te trekken van een roddel, omdat het veel emoties oproept, zoals boosheid, verdriet of irritatie. Dan kun je beter afleiding zoeken of erover praten met iemand. Maar misschien helpt een andere manier beter voor jou. Welke manier heeft jou al eens eerder geholpen om met roddels om te gaan?
Uitleg: Bewijzen dat je ziek bent geweest kan handig zijn als je denkt dat je mensen kan overtuigen. Vraag jezelf af hoe groot jouw invloed is op wat andere mensen over jou denken.
Als je weinig invloed hebt, is het misschien niet zo handig om jezelf te bewijzen. Dan is het handiger de situatie te accepteren, omdat je kan hem toch niet veranderen.
Uitleg: Een vervelende mening negeren kan voor een tijdje best helpen. Door een mening te negeren kunnen emoties tot rust komen. Met collega’s kan dat lastig zijn, want je werkt samen en je komt elkaar vaak tegen. Als je je collega voor een lange tijd negeert, kan dat juist spanning geven.
Ook kunnen emoties groter worden als je er niks mee doet. Misschien voel je wel meer irritatie naar je collega als je haar al een tijdje expres niet hebt gesproken. Het kan helpen om juist het gesprek aan te gaan als jou iets dwarszit.